WEBCONTROL | ImageSlider1
0 1 2 3 4

WEBCONTROL | Article1

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009

Φορολογία κεφαλαίου περιουσίας – Φορολογία εισοδήματος

Η Ομοσπονδία Κτηματομεσιτών Ελλάδος υποβάλει τις προτάσεις της, στην Κυβέρνηση μέσω της Επιτροπής σας, που πρέπει για πρώτη φορά να καινοτομήσει και να υπάρξει μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου ένα φορολογικό νομοσχέδιο με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Διότι στην συνεχιζόμενη και παρατεταμένη ύφεση εάν μιλούμε για αύξηση εσόδων χωρίς ανάπτυξη θα έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα από ότι προσδοκά το Υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή μειωμένα έσοδα, πάγωμα της αγοράς και αύξηση της ανεργίας.

1.Να μην θιγεί η απαλλαγή πρώτης κατοικίας που στεγάζει εδώ και χρονιά την Ελληνική οικογένεια, και να επεκταθεί η απαλλαγή αυτή ώστε να περιλαμβάνει και μια θέση στάθμευσης και μία αποθήκη.

2.Να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη, με κλίμακα ανάλογη με την αξία του ακινήτου και η μείωση αυτού του φόρου να είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε :

  • Αγορά διατηρητέων ακινήτων
  • Αγορά ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές
  • Αγορά ακινήτων που αποδεδειγμένα χρηματοδοτείται από την αμέσως προηγηθείσα πώληση ενός άλλου ακινήτου
  • Αγορά αγροτικής γης
  • Αγορά εκτάσεων που πρόκειται να ανεγερθούν επαγγελματικοί τουριστικοί χώροι.
  • Αγορά ξενοδοχείων – τουριστικών καταλυμάτων


3.Να καθιερωθεί μειωμένος φόρος μεταβίβασης για αγορά πρώτης επαγγελματικής στέγης από φυσικά πρόσωπα ή από εταιρίες.

4.Να δοθούν κίνητρα με μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, για κατοίκους εκτός Ελλάδος, ή για Έλληνες που εισάγουν κεφάλαια από το Εξωτερικό, όπως επίσης για αγορά εξοχικής κατοικίας σε τουριστικές περιοχές που δεν έχουν μεγάλη ανάπτυξη.

5.Να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων διότι τα τρία τελευταία χρόνια οι πραγματικές τιμές έχουν μειωθεί αρκετά και σε πολλές περιπτώσεις εκεί που υπάρχουν υψηλοί συντελεστές εμπορικότητας παρατηρούνται οι αντικειμενικές αξίες να είναι μεγαλύτερες από τις πραγματικές.

6.Παροχή στους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) του δικαιώματος να αποκτούν κατοικία και από την ελεύθερη αγορά ώστε να απορροφηθεί το διαθέσιμο απόθεμα κατοικιών.

7.Φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ). Η επαναφορά του θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα στην κτηματαγορά, στην οικοδομή αλλά και στην οικονομία γενικότερα. Αν τελικά επιβληθεί, θα πρέπει να έχει χαμηλούς κλιμακωτούς φορολογικούς συντελεστές και μεγάλο αφορολόγητο, ώστε να αφορά μόνον την πραγματικά μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία, και όχι τη μεσαία ή τη μικρή, διαφορετικά το ακίνητο θα καταστεί ανεπιθύμητο αγαθό, που ουδείς θα θέλει να έχει στην κατοχή του. Ιδιαίτερα θα πρέπει να απαλλαγούν τα διατηρητέα ακίνητα που δεν έχουν επισκευαστεί, τα υπό απαλλοτρίωση και αυτά που έχουν προβλήματα λόγω φυσικών καταστροφών, και γενικότερα όσα δεν αποδίδουν εισόδημα και οι ιδιοκτήτες τους δεν θα έχουν να πληρώσουν.

8.Κατάργηση του φόρου υπεραξίας. Είναι γνωστό ότι μεταφέρεται η πληρωμή στον αγοραστή και είναι ένας άδικος φόρος, η δε πρακτική εφαρμογή του δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα και ανισότητες.

9.Κληρονομιά, δωρεά, ή γονική παροχή. Η επαναφορά του φόρου αυτού θα πρέπει να γίνει με πολύ προσοχή και με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, γιατί θίγει την οικογένεια.

10.Τεκμήριο διαβίωσης – κατοικία. Θα είναι η χαριστική βολή για την Ελληνική Κτηματαγορά και για εκατομμύρια πολίτες που ασχολούνται με αυτή, εάν καθιερωθεί τέτοιο τεκμήριο που να αφορά κατοικίες μικρού εμβαδού.

11.Καθιέρωση σημαντικών φοροαπαλλαγών για δαπάνες επισκευής, ή ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων στα πλαίσια της «πράσινης ανάπτυξης».

12.Μείωση των τελών μεταγραφής-προσημείωσης και υποθήκης στα υποθηκοφυλακεία – κτηματολογικά γραφεία.

13.Ναι στην καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες», εφόσον δηλαδή αυτό θα ισχύσει και για την αγορά μετοχών και ομολόγων, και σε καταθέσεις, και για αγορά έργων τέχνης και άλλα αντικείμενα μεγάλης αξίας, και όχι μόνον για την απόκτηση ή ανοικοδόμηση ακινήτων. Εμείς προτείνουμε σε κάθε περίπτωση να μην αναζητείται «πόθεν έσχες» για αγορά ή ανοικοδόμηση ακινήτων μέχρι 500.000 €.

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση και για τη συνέχιση του διαλόγου. Ευελπιστούμε ότι και εμείς, ως Ομοσπονδία Κτηματομεσιτών Ελλάδος, που παραδοσιακά συμβάλουμε στην στέγαση των ονείρων κάθε Ελληνικής οικογένειας, θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε και στην ανόρθωση της οικονομίας της χώρας μας, η οποία συναρτάται άμεσα με την ανοικοδόμηση και την κτηματαγορά της!

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου

Copyright 2012 by www.omase.gr